Nordic design

Nordic design har røtter i funksjonalismen og kjennetegnes ved rene linjer, enkle former, lette møbler og høye krav til materialer og utførelse. Lyse farger og utstrakt bruk av tre, særlig lyse tresorter som bjørk, furu, gran og ask, er typisk.

Stilretningen er fremfor alt funksjonell, logisk og enkel. «Less is more» gjelder like mye her som i japansk design og arkitektur. Åpne rom med rene flater prioriteres fremfor det overlessede og overdrevent dekorative som ikke har en praktisk funksjon.

Nordi design er nøktern og ren, har en minimalistisk tilnærming og preges av lavmælt eleganse. På sitt beste gir den beboere klarhet og ro for tanken, og stimulerer kontemplasjon. Og som mange opplever fremmer kreativitet og produktivitet.

Som designkonsept stammer Nordic eller Scandinavian design fra de nordiske landenes felles designutstillinger som «Nordisk Konsthantverk» i Stockholm i 1946, og ikke minst vandreutstillingen «Design in Scandinavia» med 200 designere og kunsthåndverkere fra Sverige, Danmark, Finland og Norge, vist på 23 museer og institusjoner i USA på 1950-tallet. Nordic design sprang ut av en felles nordisk erfaring knyttet til natur og fire årstider, begrenset ressurstilgang, relativt lave lønninger og kjøpekraft (i de første tiårene etter andre verdenskrig), sosialdemokrati og levevis.